Menu

Sporten met je hond, hoe leuk is dat?

sportdogEr zijn zoveel sporten die je kan beoefenen met je geliefde huisdier en waarschijnlijk kennen jullie er genoeg, denk maar aan flybal, doggydance, agility, jachttraining, dog frisbee, reddingshondenwerk, waterwerk, sledehondensport, canicross en zo kunnen we er vast nog wel een groot aantal meer noemen… maar wisten jullie dat je ook vaak welkom bent om naar zo’n wedstrijd te komen kijken, zodat je eens kunt zien hoe zoiets in zijn werk gaat?

Kwispel-Box is sponsor van een sledehondenclub, namelijk de Vlaamse Federatie voor Sledehondensport (VFS). Deze club organiseert verschillende wedstrijden en kan ruim 100 deelnemende teams verwachten tijdens zo’n race. Per team lopen er 1 tot wel 16 honden mee van verschillende rassen, namelijk de Siberische Husky, de Alaskan Malamute, de Samojeed, de Groenlandhond, de Alaskan Husky en/of de Hound.

Natuurlijk zijn toeschouwers welkom, je ziet daar oa. hoe de deelnemers met hun honden verblijven op de stake-out (dit is de verblijfplaats van de deelnemers met de honden tijdens deze weekenden; meestal een groot grasveld). Het is echt leuk om te zien hoe de sport in zijn werk gaat, hoe ontzettend enthousiast de honden zijn als ze ingespannen worden, voor een quad, voor een kar op 3 of 4 wielen, voor een step of aan het baasje vast om samen te gaan hardlopen. Knap om te zien hoe de musher (de sledehondenmenner) puur op commando de honden de juiste richting in stuurt en hoe de musher en de honden in de teams samenwerken om hun doel te bereiken!

Lijkt het je wat om eens een kijkje te nemen bij zo’n sledehondenwedstrijd? Neem dan zeker een kijkje op de website van de VFS: www.vfsmushing.be en bekijk daar even de bezoekersinfo en de kalender voor nog meer wedstrijden!
Hou er rekening mee dat honden meebrengen naar een dergelijk evenement vaak niet gewaardeerd word ivm afleiding van de teams. Wil je je hond(en) toch meebrengen, hou dan altijd ruim afstand van de teams, van de honden die rusten aan de stake-out en blijf zeker ruim op afstand van de start, de finish en het parcours.

Een aantal wedstrijden die de VFS organiseert en die je kunt bezoeken zijn:

  • Westerlo Race, 22-23 oktober 2016. Adres: Kamp C, Britselaan 20, 2260 Westerlo België
  • Pampa Sleddograce, 3-4 december 2016. Adres: Pampa Range, Sonnisstraat (volledig uitrijden), Helchteren 3530 Limburg, Belgium (www.pampasleddograce.com)
  • Sentower Sleddograce, 17-18 december 2016, Adres: Sentower Park, Leemkuilstraat 21, 3660 Opglabbeek België